Od czasu do czasu warto "zaszaleć" i zrobić sobie małe odstępstwo od diety, np. robiąc bardzo dobre frytki z ziemniaków i marchewki. Co prawda nie są one najzdrowsze, jednak genialnie smakują i z pewnością pokochają je u Was wszyscy. Najcudowniejszy jest nie tylko ich smak, ale też zapach, który unosi się w powietrzu, kiedy wyciągam je z piekarnika. Ta wersja frytek jest dobra do obiadu zamiast tradycyjnie ugotowanych ziemniaków.
Frytki z ziemniaków i marchewki
- 0,5 kg ziemniaków
- 0,5 kg marchewki
Marynata:
- 4 łyżki oliwy
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka ostrej papryki
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki posiekanej świeżej bazylii
- 1,5 łyżeczki płynnego miodu
- sól i pieprz
1. Ziemniaki i marchewki obieramy, opłukujemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w słupki - kształtem
przypominające frytki. Warzywa wrzucamy do głębokiej miski.
2. Do słoiczka (np. po dżemie) wlewamy 4 łyżki oliwy, dodajemy wszystkie przyprawy i miód.
3. Bazylię siekamy i dodajemy do słoika razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Słoik zamykami i
energicznie potrząsając wszystkie składniki idealnie się połączą.
4. Warzywa polewamy nasza marynatą i mieszamy tak długo, aż wszystkie będą obtoczone w marynacie.
5. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy na nią nasze "frytki" i wkładamy do piekarnika
rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy tak długo, aż warzywa zaczną się rumienić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz