wtorek, 7 kwietnia 2015

Pasta z awokado

Święta Wielkanocne kojarzą mi się przede wszystkim z jajkami przyrządzanymi na wiele sposobów, mazurkami nabitymi bakaliami, cytrynowymi babami i swojską wędliną, która wisi na strychu i dojrzewa. Może zapachów nie ma aż tylu co na grudniowe święta, ale i tak przez parę dni przed Wielkanocą w kuchni coś się dzieje :)
W tym roku zrezygnowałam z mojej wersji mazurka - bez rodzynek i czekoladowej polewy i wszystkie wypieki należały do obydwu babć. Był bakaliowy mazurek z konkretną warstwą polewy czekoladowej, aż cztery baby się pojawiły, sernik chałwowy, waniliowy budyniowiec i czekoladowe ciasto. Słodkości było baaardzo dużo i myślę, że szybko nie znikną.
Ja natomiast pokusiłam się na faszerowane jajka z pastą awokado. Do białej kiełbasy na piwie, dużej ilości wędlin i standardowej sałatki warzywnej, moje jajka pasowały idealnie. A to za sprawą awokado, które nadało im ciekawy smak.
Pasta nadaje się również do kanapek, a kiedy jajka i awokado posieka się w grubą kostkę i doda ziemniaki to można uznać to za sałatkę.


Pasta z awokado do jajek

- 2 dojrzałe awokado - owoc w dotyku musi być miękki, wówczas jest dojrzały
- pęczek szczypiorku
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 2 pęczki rzodkiewki - jeżeli są one duże, to wystarczy tylko jeden pęczek
- 2 łyżki jogurty greckiego
- 1/2 cytryny
- sól i pieprz

Dodatek:
- kiełki

1. Awokado kroimy na połowę i wyciągamy z niego pestkę. Obieramy je ze skórki i kroimy na drobną
    kostkę.
2. Rzodkiewkę myjemy, a następnie również kroimy na drobną kostkę. Jeżeli macie urządzenie do
    szatkowania, to warto z niego skorzystać - zaoszczędzicie trochę czasu, a rzodkiewka będzie drobno
    posiekana. Szczypiorek również siekamy drobno.
3. Wcześniej ugotowane jajka kroimy na połowę. Środek delikatnie wydrążamy, tak aby powstały łódeczki,
    do których będziemy nakładali pastę. Środków nie wyrzucamy, tylko dołączamy je do naszej pasty
    Wcześniej oczywiście kroimy je na mniejsze kawałki
3. Wszystkie składniki ze sobą łączymy i dodajemy jogurt, doprawiamy i skrapiamy sokiem z połówki
    cytryny. Ostrożnie mieszamy i tak gotową pastę nakładamy łyżką do wydrążonych jajek. Na górę
    układamy jeszcze kiełki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz