Jak widać, ryby to samo zdrowie, więc warto przynajmniej dwa razy w tygodniu rybcię przyrządzić :)
Łosoś z bazylią i czosnkiem
- 150 g łososia świeżego
- 5-6 listków bazylii
- mięta
- garść pietruszki
- sok z 1/4 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- sól morska
- pieprz
- łyżeczka oleju rzepakowego
- Łososia owijamy ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar wody i osuszy.
- Z obydwu stron oprószamy rybę solą i pieprzem.
- Wszystkie zioła i czosnek drobno siekamy, dodajemy do tego olej, sok z cytryny i razem łączymy. Tak gotową marynatą smarujemy naszego łososia - tylko od strony mięsa.
- Rybę odstawiamy na około godzinę do lodówki.
- Następnie na nagrzaną patelnie (u mnie była to grillowa) wykładamy łososia (najpierw od strony skóry) i smażymy ok. 5 minut z każdej strony.
- Rybę podajemy z świeżą sałatką, np. z burakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz