poniedziałek, 18 maja 2015

Łosoś z bazylią i czosnkiem

Jedzmy ryby na zdrowie!! Są bardzo zdrowe i zachwycają się nimi wszyscy - lekarze, dietetycy, amatorzy zdrowego jedzenia, a nawet dzieci. Ryby składają się z wody, białka i tłuszczy omega-3, które cieszą się świetną renomą. A to dlatego, że wzmacniają odporność, łagodzą stany zapalne, a nawet mogą zapobiec rozwojowi chorób cywilizacyjnych. To właśnie te tłuste ryby są doskonałym źródłem witaminy A, D i E - wpływających na stan naszej skóry. Kiedy jemy ryby to nasz wzrok się polepsza oraz przestajemy mieć problemy z pamięcią.
Jak widać, ryby to samo zdrowie, więc warto przynajmniej dwa razy w tygodniu rybcię przyrządzić :)




Łosoś z bazylią i czosnkiem
- 150 g łososia świeżego
- 5-6 listków bazylii
- mięta
- garść pietruszki
- sok z 1/4 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- sól morska
- pieprz
- łyżeczka oleju rzepakowego

  1. Łososia owijamy ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar wody i osuszy. 
  2. Z obydwu stron oprószamy rybę solą i pieprzem.
  3. Wszystkie zioła i czosnek drobno siekamy, dodajemy do tego olej, sok z cytryny i razem łączymy. Tak gotową marynatą smarujemy naszego łososia - tylko od strony mięsa.
  4. Rybę odstawiamy na około godzinę do lodówki.
  5. Następnie na nagrzaną patelnie (u mnie była to grillowa) wykładamy łososia (najpierw od strony skóry) i smażymy ok. 5 minut z każdej strony.
  6. Rybę podajemy z świeżą sałatką, np. z burakami.
Jeżeli lubicie mocniej wysmażoną rybę, to należy ją dłużej smażyć. Ja lubię kiedy mięso jest jeszcze lekko różowawe.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz