Ser biały (twaróg) można jeść prosto z opakowania, bo jest tak dobry :)
Można go dodawać do koktajli, do naleśników, można go także marynować i
robić z niego różnego typu pasty. U mnie w domu najczęściej pojawia się
on ze szczypiorkiem i śmietaną. Ja jednak zamieniłam śmietanę na jogurt,
dodałam rzodkiewkę i taka wersja również zasmakowała domownikom. Z
serem można eksperymentować i wcale nie musi on być nudny. Ważne jest
również to, że twaróg jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego
białka. Zawiera on niezbędne aminokwasy - takie, które nie potrafi sam
wytwarzać. Jest w nim magnez, potas, cynk oraz witaminy A, D, z grupy B i
E. Jednak ze wszystkich nabiałów twaróg zawiera najmniej wapnia -
dzienne zapotrzebowanie na wapń zaspokoi aż 1kg sera.
BIAŁY SER - rodzaje, sposoby przechowywania
Konsultant: dr inż. Katarzyna Świąder, Zakład Żywności Funkcjonalnej i Towaroznawstwa Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Autor: Magdalena Wróblewska
Dobry biały ser jest średnio odciśnięty i gładki w przekroju.
Zbyt miękki zawiera za dużo serwatki. Zbity w grudki, mączysty lub
kaszkowaty świadczy o przegrzaniu skrzepu. Świeży twaróg powinien mieć
smak lekko kwaśny, a sery smakowe – wyraźny smak i zapach dodanych
przypraw.
Twaróg jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego
białka.
Zawiera ono niezbędne aminokwasy, tzn. takie, których organizm nie
potrafi sam wytworzyć, więc trzeba je dostarczyć z jedzeniem (biorą one
udział w
tworzeniu nowych i odbudowaniu uszkodzonych komórek). Jest w nim trochę magnezu, potasu, cynku oraz witaminy A, D, z grupy B i E.
Biały ser zawiera najmniej wapnia spośród nabiału. Aby zaspokoić dzienne
zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek (800–1200 mg), trzeba zjeść niemal 1 kg twarogu.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/bialy-ser-rodzaje-sposoby-przechowywania_37256.html
BIAŁY SER - rodzaje, sposoby przechowywania
Konsultant: dr inż. Katarzyna Świąder, Zakład Żywności Funkcjonalnej i Towaroznawstwa Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Autor: Magdalena Wróblewska
Dobry biały ser jest średnio odciśnięty i gładki w przekroju.
Zbyt miękki zawiera za dużo serwatki. Zbity w grudki, mączysty lub
kaszkowaty świadczy o przegrzaniu skrzepu. Świeży twaróg powinien mieć
smak lekko kwaśny, a sery smakowe – wyraźny smak i zapach dodanych
przypraw.
Twaróg jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego
białka.
Zawiera ono niezbędne aminokwasy, tzn. takie, których organizm nie
potrafi sam wytworzyć, więc trzeba je dostarczyć z jedzeniem (biorą one
udział w
tworzeniu nowych i odbudowaniu uszkodzonych komórek). Jest w nim trochę magnezu, potasu, cynku oraz witaminy A, D, z grupy B i E.
Biały ser zawiera najmniej wapnia spośród nabiału. Aby zaspokoić dzienne
zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek (800–1200 mg), trzeba zjeść niemal 1 kg twarogu.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/bialy-ser-rodzaje-sposoby-przechowywania_37256.ht

Pasta z białego sera, szczypiorku i rzodkiewki
- Pęczek szczypiorku (najlepiej zaopatrzyć się w niego na targu - jest tańszy i okazalszy)
- 5-6 rzodkiewek (średnich)
- kostka sera białego półtłustego (250 g)
- 3 łyżki gęstego jogurty naturalnego
- sól i pieprz
1. Ser przerzucamy do miski i dodajemy 3 łyżki śmietany.
2. W między czasie drobno siekamy szczypiorek i rzodkiewkę, którą wcześniej myjemy pod bieżącą wodą.
3. Wszystkie składniki łączymy z serem. Solimy i pieprzymy do smaku.
Pasta nadaje się do kanapek, do naleśników na słono (jako farsz), a także jako dodatek do kolacji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz