sobota, 9 maja 2015

Sałatka z burakami

Codziennie staram się robić sałatki, albo do obiadu, albo jako zamiennik tradycyjnej kolacji. Kocham warzywa, więc jak tylko mogę to pojawiają się one podczas każdego posiłku. Tym razem zakochałam się (po raz drugi) w buraczkach. Pieczonych, ucieranych, gotowanych itp. W związku z tym ostatnio do obiadu pojawiła się sałatka z buraka z rukolą i serem mozzarellą. Nawet brat - sceptycznie nastawiony do nowości warzywnych - przyznał, że była bardzo smaczna :)


Sałatka z burakami

- 2 buraki
- dwie duże garście rukoli
- 1 opakowanie sera mozzarella
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- kiełki (zamiast kiełków może być pietruszka)
- garść twarogu półtłustego

Sos:
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- garść koperku (bardzo drobno posiekanego)
- 1 łyżeczka wody
- suszona bazylia
- sól i pieprz
- sok z cytryny (według uznania)
  1. Buraki musimy dokładnie umyć i każdego zawinąć osobno w folię aluminiową. Tak przygotowane warzywa wkładamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 200 stopni. Pieczemy ok. 1,5 godziny
  2. Kiedy buraki będą już gotowe, wykładamy je na deskę i czekamy aż wystygną, a następnie obieramy kroimy w cienkie plastry. (Ja zapomniałam o czasie stygnięcia warzyw i kiedy były jeszcze gorące obrałam je i pokroiłam w talarki - dzięki temu szybciej wystygły. Tylko UWAGA: Buraki po wyjęciu z piekarnika są baaaardzo gorące no i brudzą ręce - polecam rękawiczki jednorazowe.)
  3. Następnie rukolę musimy opłukać pod bieżącą wodą i odcisnąć nadmiar wody. Mozzarellę kroimy, podobnie jak buraki, w plastry, paprykę natomiast w kostkę.
  4. Na płaski półmisek wykładamy rukolę dookoła brzegów układamy plastry buraków i mozzarelli, a na środek układamy paprykę, posypujemy całość twarogiem i kładziemy kiełki. 
  5.  Wszystkie polewamy sosem -> oliwę łączymy z pozostałymi składnikami i sos gotowy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz