Ciasto mocno truskawkowe
- 100 g mąki pszennej
- 150 g mąki razowej
- 100 g cukru
- 200 g masła (trzymanego w temperaturze pokojowej)
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (oczywiście płaska)
- 1 łyżeczka cukru migdałowego
- truskawki (według uznania)
- Pracę zaczynamy od umycia i pokrojenia w połówki truskawek. Pamiętajmy, że należy usunąć z nisz szypułki - no chyba, że ktoś lubi je jeść, to nie trzeba ;)
- Masło i cukier ucieramy na gładką masę (dlatego lepiej jak mało, jest trzymane w temperaturze pokojowej). Następnie dodajemy do masy jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem migdałowym i tak długo mieszamy, aż wszystkie składniki połączą się.
- Do prostokątnej formy, wyłożonej pergaminem wylewamy połowę masy, układamy warstwę pokrojonych truskawek (jedna obok drugiej) i na nie wykładamy resztę masy.
- Na górze również układamy truskawki, tak aby leżały brzuszkiem do góry.
- Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 40 minut. Po pół godzinie warto patyczkiem sprawdzić, czy ciasto już nie jest dobre -> patyczek wbijamy do ciasta, jeżeli jest suchy, to wyciągamy, a jeżeli mokry to zostawiamy i pieczemy dalej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz