środa, 24 czerwca 2015

Smaczne krewetki z suszonymi pomidorami

Kalmary, krewetki, małże, ośmiornice i homary to popularne owoce morza, które stają się powoli coraz popularniejsze. Jedni je uwielbiają a inni boją się je nawet dotknąć i nie mogą się przemóc, aby je spróbować. Owoce morza mają niesamowity smak, który zależy od sposobu ich podania.
Z krewetkami pierwszy raz spotkałam się, kiedy mój chłopak je przyrządził. Ich smak był delikatny, a jednocześnie bardzo wyrazisty dzięki ostrej papryczce, którą dodał podczas ich smażenia. Po tych doznaniach kulinarnych stwierdziłam, że sama muszę spróbować przyrządzić krewetki, do których być może przekonam domowników. W mojej wersji nie ma papryczki ostrej, którą zastąpiłam suszonymi na słońcu pomidorami, nadając potrawie delikatniejszy smak. Całość podkreśla sos maślano-czosnkowy, powstały podczas duszenia krewetek. Z 250 g krewetek wyszły dwie porcje, chociaż po minach brata i taty wiem, że następnym razem muszę kupić ich więcej, bo chyba przypadły im do gustu :)


Krewetki z suszonymi pomidorami
- 1 opakowanie krewetek (250 g)
- 3 ząbki czosnku
- 5-6 suszonych na słońcu pomidorów
- łyżka oliwy z oliwek
- 50 g masła
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżeczki suszonej pietruszki
- sól / pieprz

  1. Krewetki wyciągamy z pojemnika i zalewamy wodą. Zostawiamy do odmrożenia na ok. 15-20 minut.
  2. Na rozgrzaną patelnię wylewamy łyżkę oliwy z oliwę a następnie wrzucamy posiekane ząbki czosnku i pokrojone w paseczki pomidory. Wszystko smażymy na średnim ogniu przez ok. 3-5 minut.
  3. Następnie dodajemy osuszone krewetki i masło. Podsmażamy ok. 2-3 minut z obydwu stron.
  4. Na koniec dodajemy wszystkie przyprawy i dusimy krewetki pod przykryciem jeszcze chwilkę i gotowe.
Krewetki dobrze prezentują się z najprostszymi sałatkami, a także grzankami, które warto zrobić samemu z bagietki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz