wtorek, 31 marca 2015

Ślimaki cynamonowe z cukrem

Ciasto francuskie to świetne wyjście dla osób, które nie maja czasu na długie pieczenie i zastanawianie się, czy ciasto wyrośnie bądź nie. Zawsze można go zrobić samemu, ale także w sklepach znajdziemy gotowe płaty, które też są dobre.
Ja w tym przepisie użyłam swojego ciasta (przepis na nie pojawi się już wkrótce).


Ślimaki cynamonowe

- ciasto francuskie ok.270g
- 1/2 szklanki cukru (w sumie od Waszej "miłości" do cukru zależy ile go użyjecie)
- opakowanie cynamonu - uwielbiam go, więc dużo go daję :)
- 1 jajko

1. Ciasto wykładamy na stolnicę (można je delikatnie rozwałkować).
2. Cukier i cynamon mieszamy, a następnie mieszankę wysypujemy na ciasto, tak aby zostawić 1 cm
    wolnego miejsca od każdego brzegu ciasta.
3. Wszystko zawijamy w ślimaka, a brzegi smarujemy jajkiem i łączymy ze sobą.
4. "Roladę" kroimy na krążki ok 1 cm i wykładamy na blaszce wyłożonej pergaminem.
5. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy tak długo, aż ślimaki się
    zarumienią i możemy się już nimi zajadać :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz